Todellinen pankkivertailu - S-Pankki halvin, Nordea todella kallis

Talous-Pravda onnistui vertailemaan Nordean halvimmaksi pankiksi ohi S-Pankin. Kovasti ihmetyttää, miten, kun itse taannoin vertailin pankkeja ja Nordea on lähes kaikin mittarein kallein vaihtoehto, ja S-Pankki ylivoimaisesti halvin.

Teinpä vertailun vuoksi Todellisen Pankkivertailun. Lähtökohtana ei lainaa, palveluina verkkopankki, Visa Credit/Debit rinnakkaiskortteineen sekä Visa-tapahtumat verkkopankkiin. Nämä kaikki maksavat S-Pankin asiakasomistajahinnoin 0€/vuosi. Nordean hinnasto riippuu etutasosta, joka puolestaan riippuu talletusten määrästä. Rinnakkaiskortti maksaa Nordeassa aina 24€/vuosi ja Visa-tapahtumat aina 9€/vuosi. Yksinkertaisuuden vuoksi teen laskelmat vain Nordean kanta- ja avainasiakastasoilla.

Nordean kanta-asiakkuuteen tarvitaan 6.000€ talletukset. Tällöin Nordean verkkopankki maksaa 13,80€/vuosi ja Visa-kortti 39€/vuosi, yhteensä maksut siis 85,80€/vuosi. Talletuskorkoa Nordea maksaa 0,15% eli lähdeveron jälkeen 6,48€/vuosi, S-Pankki 0,50% eli 21,60€/vuosi. Nordean kanta-asiakas maksaa siis pankille 79,32€ vuodessa, kun taas S-Pankista saa käteen 21,60€ korkoa.

Nordea on kanta-asiakkaalleen vuodessa 100,92€ kalliimpi kuin S-Pankki.

Mielenkiintoisempi on toki Nordean avainasiakkaan kohtalo, hän kun saa ilmaisen Visa-kortin, palveluista alennuksia sekä parempaa korkoa talletukselleen. Avainasiakkuuteen vaaditaan 30.000€ talletukset. Avainasiakkaan verkkopankki maksaa 9€/vuosi, Visa-pääkortti on ilmainen (huom! rinnakkaiskortti ei ole ilmainen), yhteensä maksut siis "vain" 42€/vuosi. Talletuskorkoa Nordea maksaa 0,75% eli lähdeveron jälkeen 162€/vuosi, S-Pankki 1,50% eli 324€/vuosi. Maksujen jälkeen Nordean avainasiakas saa vuodessa käteen 120€. S-Pankin asiakas saa käteen 324€/vuosi.

Nordea on avainasiakkaalleen vuodessa 204€ kalliimpi kuin S-Pankki.

Nordean avainasiakas maksaa palveluistaan siis kaksinkertaisen hinnan kanta-asiakkaaseen verrattuna, vaikka hänen piti saada ilmaiset kortit ja alennusta palveluhinnoistaan. Miten tässä näin pääsi käymään?

Nordean - kuten myös muidenkin "isojen pankkien" - valtavalla mielikuvamarkkinoinnilla pyritään esittämään palvelujen keskittäminen yhteen pankkiin edullisena ratkaisuna ilmaisten korttien, vakuutusalennusten, bonusten ymv. muodossa. Samalla viedään huomio pois siitä, että palvelumaksut ovat alunperinkin todella korkeat, ja että lisäksi maksattava talletuskorko on todella surkea. Kaiken lisäksi Nordean korkeakorkoinen tili sisältää nosto- ym. rajoituksia, kun S-Pankki maksaa kaksinkertaista korkoa ilman mitään tällaisia rajoituksia.

Nordean avainasiakas maksaa ilmaisen Visa-korttinsa moninkertaisesti surkean talletuskoron muodossa.

Toki S-Pankin asiakasomistajahinnat edellyttävät S-ryhmän osuuskaupan asiakasomistajuutta, mikä edellyttää tyypillisesti 100€ osuusmaksun maksamista. Mutta, kuten laskelmista huomataan, jo Nordean kanta-asiakaskin "tienaa" osuusmaksun vuodessa, avainasiakas puolessa. Toisaalta osuusmaksulle saa vuosittain tyypillisesti 8€ korkoa eli 8% vuosittainen tuotto sijoitetulle pääomalle.

7 Kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai Nordea on kallis jos sen noin lasket. Mutta eihän kukaan täysjärkinen pidä 30000 euroa käyttelytilillä 0,5-1,5% korolla, noin isot summat sijoitetaan jo paljon järkevämmin.

Toinen vika vertailussa on että ei Nordean avainasiakkuuteen tarvita välttämättä yhtään talletuksia, yli 30000 euron asuntolaina riittää. Sellainen nyt on lähes joka perheellä joka asuu omistusasunnossa.

Toisin sanoen, vertailusi on varsin hyödytön kuten myös johtopäätöksesi.

TL kirjoitti...

Miten oikein pitäisi laskea, jotta vertailu ja sen lopputulos olisi hyödyllinen?

Toki voin vielä mieliksesi laskea esittämilläsi oletuksilla (lainaa yli 30000 euroa, mistä saavutuksena avainasiakkuus, pankkitalletus 2000 euroa).

Tällöin Nordealle maksetaan palvelumaksuja 42€/vuosi, S-Pankille 0€/vuosi. Talletuskorkoa S-Pankista saa 0,2% eli lähdeveron jälkeen 2,88€. Nordeasta saa teoriassa jopa 0,75% korkoa (käyttörajoitetulle, ei käyttötilille) eli lähdeveron jälkeen 10,80€.

S-Pankin asiakkaalle jää siis käteen korkotuottoa 2,88€ vuodessa, kun taas Nordean avainasiakas maksaa pankilleen 31,20€ vuodessa.

S-Pankki halpa, Nordea kallis. MOT. Ei Nordea halvaksi muutu vaikka miten laskisi.

Vaikka asuntolainasi olisikin Nordeassa, kannattaa kaikki muut pankkipalvelut kilpailuttaa, sillä Nordean Avainasiakas maksaa asiakkuudestaan aivan turhaan ja kalliisti. Ei kannata uskoa mitään mitä pankkineiti/sijoitusneuvoja työkseen mainostaa ja tuputtaa.

Ja se asuntolainakin kannattaa kilpailuttaa...

Janne kirjoitti...

Kiitos vertailusta, tämmöiset ovat aina kuluttajalle hyödyllisiä (lähdekritiikki muistaen). Itse olen vaihtamassa Nordeasta S-pankkiin, koska tuntuu että korot Nordeassa ovat lähinnä vitsi kulujen rinnalla, siinä jää nippanappa plussan puolelle vaikka mahdollisimman vähän pankkipalveluja pyrinkin käyttämään.

Erityisesti tuo Visa-ominaisuus ja sen tuomat edut S-pankin käyttöön ovat todella miellyttävät.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä blogi

Vieraileva vertailija kirjoitti...

Hienosti laskettu! Etsiskelin tietoja pankkivertailuun ja törmäsin sivuusi.
Kaikkialla väitetään miten "vaikeaa" pankkien vertailu on. Vertailu olisi helpompaa jos pankit kertoisivat hinnastonsa myös nettisivuillaan, kuten myös "etunsa".

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä artikkeli jossa jo huomattiinkin yhden kommentoijan kautta miten höplään asiakkaat aina menevät. Noh jos jollekin ei ole merkitystä kuluilla niin ok. Itse tosin olen huomannut että ihmiset ihan typeryyttään pitävät rahojaan hajallaan monessa pankissa joka 4-5 ja näin menettävät valuuttaa varsin julppeasti vuodessa jopa satoja euroja tajuamatta asiaa. Suomessa on valloillaan pankkiuskollisuus jolle ei ole mitään muuta selitystä kuin joukkohysteria. Itse antaisin neuvon että vaihtakaa välillä pankkia ja jos sitten käy niin ettei se halvin ole yhtä hyvä tai jostain syystä toimi niin voihan sitä taas vaihtaa takaisin.

Hajauttaminen ei kannata varsinkaan kalliisiin pankkeihin jos huomaat seuraavaa: Auto hajoaa(tai jokin muu) ja yhdellä tilillä olevat rahasi ei riitä uuden ostamiseen. Siirtele aikasi rahoja tililtä tilille kunnes olet saanut uuden auton maksettua ja vain yhdellä tilillä on jokunen roponen. Kuukauden päästä saat 3 pankista ilmoituksen siitä että tilillä ei ole katetta palvelumaksuihin. Silloin tiedät että olet velkaa kutakuinkin pankeille ~3*5€...onko järkee??

Työntekijän ei kannata olla kuin halvimman pankin asiakas, näin se vaan on! Kuppareita riittää, jos ei omat sukulaiset niin sitten pankki.

Pete kirjoitti...

Jutussa mainitaan kanta-asiakkuus Nordeassa. Se kanta-asiakkuus ainakin nykyään tuntuu tuovan 1 euron säästön pankkipalveluihin per kuukausi. Esimerkiksi jos on nettipankin tunnarit ja Visa Electron, ne maksavat yhteensä 5 euroa kuukaudessa. Kanta-asiakkuudella säästää tuosta summasta yhden euron.